WORLD DOG SHOW 2009

10.10.2009 12:09

CAIRO SILVIO AUS MAHRISCHEN BERGEN -   SVĚTOVÝ VÍTĚZ MLADÝCH                                                                                            V1, CAJC
                                                                      NEJLEPŠÍ MLADÝ JEDINEC PLEMENE

 

KEWIN STŘÍBRNÝ POTOK     -     VÝBORNÝ 2, RES. CAC

 

Velmi jsme se těšili na světovou výstavu, která byla vrcholem letošní výstavní sezóny. Do Bratislavy jsme z Děčína vyrazili již v noci, cesta utekla rychle a my dorazili před šestou hodinou ráno k výstavišti. Již v tuto dobu byl umožněn vjezd do areálu. Ovšem zácpa byla nevyhnutelná a tak jsme byli rádi, že jsme vyrazili s předstihem a v klidu jsme se usadili u kruhu, kde měli být posuzováni holandští ovčáci. Kruhy již byly připraveny, organizátoři však ještě kolem sedmé hodiny dolaďovali detaily. Kruhy byly menší a prostory stísněnější, než například na loňské Evropské výstavě v Maďarsku, ale to byla jen drobná vada na kráse. Dle programu mělo být posuzování v kruzích zahájeno v půl desáté, ve skutečnosti jsme se pana rozhodčího dočkali až kolem půl jedenácté. Údajně bylo toto zpoždění způsobeno delší poradou rozhodčích.

Holandské ovčáky posuzoval pan Alexej Belkin z Ruska, kterého jsme dosud nikdy na žádné výstavě nepotkali. Byl to rozhodčí nestranný a nezaujatý, což velmi oceňujeme. Jeho posuzování probíhalo ve velmi rychlém tempu, přesto bylo spravedlivé. Při zadávání známek i pořadí působil velmi jistě.  Cairo nastupoval do kruhu první, proto bylo takové zpoždění nepříjemné zejména pro nás. Ale na tuto nepříjemnost jsme rychle zapomněli, když pan rozhodčí s úsměvem podal ruku se slovy Excellent 1 (Výborný 1), CAJC, Světový vítěz mladých. Následně byl Cairo vybrán i jako Nejlepší mladý jedinec plemene. Jsme rádi, že Cairo prokázal své kvality na výstavě v konkurenci výborných jedinců plemene a potvrdil tak svou příslušnost ke světové špičce mezi holandskými ovčáky. Cairův poloviční starší bratr Arwin měl také úspěch, obsadil ve třídě šampionů výborné druhé místo, byl mu udělen Res. CAC a následně i Res. CACIB. Děkujeme všem přátelům za podporu a Aleně Stiborkové (chov. stanice Aus Mährischen Bergen) za našeho pruhovaného uličníka, který již v tomto mladém věku má před sebou slibnou výstavní kariéru.

 

Druhý den, tedy v pátek 9.10.2009 měl přijít vrchol sezony pro našeho chrtíka Kewina. Z hotelu jsme opět raději vyrazili s předstihem a následně v klidu popíjeli ranní kávu na výstavišti s přáteli u kruhu chrtíků. Společnost nám dělala Markéta Uhlířová a celá smečka Dizika a Akimka Holochových i s páníčkama.  Celkem bylo přihlášeno 143 chrtíků, tedy nevídaný počet. Kewin nastupoval v mezitřídě, sice méně početné, avšak co do kvality velmi výborné třídě. Precizně se předvedl a směle se tak mohl rovnat kvalitním italským psům. Byl ohodnocen známkou výborný a zařazen na druhé místo, tedy Excellent 2, Res.CAC. Se zvědavostí jsme sledovali posuzování dalších tříd. U psů jsme si s přáteli zpravidla dokázali vybrat jedince, kteří by mohli obsadit první 4 bodovaná místa, a zpravidla jsme se shodli s paní rozhodčí. Paní rozhodčí zadávala známku výbornou (excellent) jen několika jedincům, nebylo vyjímkou obdržet známku velmi dobrá a nebo dokonce dobrá. Ještě přísnější pak byla u fenek, když mnohdy jsme její rozhodnutí a zadanou známku se zdravým rozumem nemohli pochopit. Po skončení posuzování jsme zjistili, že náš Kewin byl nejúspěšnější z českých chrtíků. Kewin stabilně získává  známku výborný (excellent) a je shopen obstát i v konkurenci velmi významných evropských chovatelských stanic. Jsme rádi, že opětovně potvrdil, že patří k evropské i světové špičce. Děkujeme všem za podporu a zejména paní Slapničkové (chov.stanice Stříbrný potok) za nádherného malého chrtíka, který nám dělá radost nejen ve výstavních kruzích.

 

 

—————

Zpět