17.10.2009 MVP a NV Dortmund, D

18.10.2009 15:01

I tento víkend jsme se vydali na výstavu. Rozhodli jsme se vynechat NV v Brně a vydat se do Německa - do Dortmundu. Cestovala celá naše smečka a k tomu navíc i už tradičně Ebon z Amálčiny zahrádky. Hned po výjezdu z domova nás zastavila policejní hlídka, za účelem kontroly dokladů a alkoholu.  Cesta, která měla trvat necelých šest hodin, se celkem protáhla. Na hranicích byla sněhová kalamita, nedalo se jet nijak než krokem a navíc německé dálnice byly většinou v rekonstrukci a neustále jsme museli snižovat rychlost.

Chrtíky posuzovala paní Waltraud Pesghes a její posuzování je kapitola sama pro sebe. Ebonek se představil v třídě mladých a protože se mu tentokrát nechtělo příliš vystavovat, obsadil druhé místo ze celkem pěkným německým psem. Kewin se prezentoval v mezitřídě, obdržel známku výborný 1, VDH. Ti, kdo Kewina na výstavách vídají, mohou potvrdit, že mezi chrtíky zpravidla vyniká svým pěkným předvedením. Jaký to byl šok, když paní rozhodčí prohlásila, že způsobem, jakým byli Kewin a Ebon předvedeni, se chrtíci nepředvádí. V tu chvíli mi probleskl hlavou počet absolvovaných výstav na velmi vysoké úrovni, kdy jsme byli za předvedení pochváleni od uznávaných rozhodčích. Následně byl udělen CACIB psovi s křivýma nohama, res. CACIB získal zjevně přerostlý pes, vynikající pouze svou výškou a mohutností, nicméně předveden velmi známou chovatelkou. A paní rozhodčí perlila dále....v případě mladé feny dokonce vzala fenečku majitelce z rukou a začala ukazovat, jak se správně předvádí chrtík. Jednu chvíli nebohé zvíře tahla za sebou jako kus hadru, jednu chvíli jsem měla pro změnu pocit, že nepředvádí chrtíka, ale že zápolí s pimpongovým míčkem. V tu chvíli nás již přešlo rozhořčení z výběrů vítězů v jednotlivých třídách a zadávání známek a už jsme se jen smáli. Vrchol všeho bylo, když titul CACIB získala fena, která měla zřetelně špatné končetiny.  Při pohybu vypadala, jako by jí někdo strčil minimálně dvojitou plínu mezi zadní nohy. Res. Cacib pak získala fena s nesouměrným pohybem a zjevně vybočeným kloubem pravé přední nohy.

Tedy takové posuzování u chrtíků bylo snad nejhorší, které jsme zažili. Oni asi naši psí kluci věděli, proč jim tato paní nebyla sympatická a možná že ta nesympatie byla i vzájemná. Již na MVP v Leipzigu jsme byli varováni, že tato rozhodčí není to pravé ořechové, ale nedokázali jsme pochopit proč a hlavně jsme nevěřili. Možná, že někdo bude mít lepší zkušenosti, my však již nebudeme vyhazovat peníze za takové posouzení a budeme vyhledávat výstavy, kde posuzují skuteční odborníci. 

Cairo nastupoval současně s chrtíky, proto jsme se museli i tenotkráte rozdělit.  Měl premiéru v mezitřídě, od rozhodčího, který rozdával VDéčka jak na běžícím páse a zřetelně měl v oblibě drobnější a menší psy, obrdžel známku Výborný 1, VDH. Tímto úspěchem tak začal splňovat podmínky pro udělení Německého šampiona. U Kewina se již jednalo o čtvrté VDH za sebou. Ovšem tato výstava představovala vyjímku, kdy získané VDH se počítá dvakrát, proto tak má na svém kontě již 5 x VDH.

—————

Zpět